Thursday, June 4, 2009

aku WARISI beliau

masa:org tengah berduyun2 masuk saff tuk solat jumaat
lokasi: masjid ump

aku terserempak dengan seorang staff yang agak berusia kt depan saf aku .orangnya segak bergaya dalam formal uniform keje .tinggi dekat2 aku juga.sedikit boroi dan rambut sedikit kurang ditambah dengan uban yang semakin lebat.

masa angkat takbir memulakan solat.tetiba mata ku ter pandang akan sikat pada poket seluar blakang pakcik tu...aku tersengih sambil mengumpat sorang2........"wujud lagi trend mcm ni??.."


ni ha sikat pakcik tu

orang terakhir yang aku pernah tahu dan pernah lihat meletakkn sikat kt poket blakang suar keje adalah ayahku sendiri(....masa kecik2 dulu aku selalu perati yang ayah aku akan sikat rambut kemas2 then akan simpan sikat tu pada poket blakang before pegi keje.masa tu teruja juga nengok.nampak bergaya.ade style.


teruja punye pasal dengan bangganya aku slalu bawa sikat rambut yg tersisip kemas pada poket blakang ke sekolah .terasa puas kerana ade style sendiri.....

tu belum lagi soal meniru attitude beliau..suka kerutkan dahi,cara gelak,temper,keras kepala and bla bla bla.......

moral of the story

bila ingat balik ,i realized that....



sepanjang 22 tahun hidup didunia ni aku memang mewarisi attitude beliau...





LIKE FATHER LIKE SON


6 comments:

alhariesz said...

generasi skang ramai yg dah tak pakai sikat, sejak wujudnya wax, remix, etc...

saya pun sama...dah lame tak pegang sikat....style kan rambut guna tangan je...pada kita mmg stylo abis la...spiky la, layer la...until one day, anak sedara saya yang pompuan umurnya baru 3 tahun lebih & baru pandai cakap ngan spontan sound depan org ramai...

"Pak Usu, nape rambut Pak Usu BERSEPAH-SEPAH??"

Saya cuma boleh tahan malu bila orang-orang keliling dok senyum sambil gelak-gelak.....lantas lari menghilangkan diri....bedesuup...

Dlm kes kamoo, ke mana tumpahnya kuah... :)

YUSRIE MOHD YAMIN said...

FYI.....

rambut ku sama paten ngn my dad..tp style je laen2...hehehe..


xde kaitan pong

Incik Kelimangau said...

adaka..hua3..

alhariesz said...

aku jarang online bro...tapi bleh ar kalo nak sembang2...
smileydude_81@yahoo.com

Pyromaniac said...

dah lama tak pakai sikat bertahun2 sudah..rambut pendek nak sikat apa lagi :)

FendyHekka said...

huh... dah nama pn bapak anda... kalo bapak jiran anda mungkin la xsama... tp aku tau satu bende yg xsama... hi3